AZ Herentals

Kunt u meer ruimte creëren op een overvolle ziekenhuisparking? Als het van AZ Herentals en zijn werknemers afhangt, wel. De organisatie klopte 4 jaar geleden aan bij het Pendelfonds met 1 grote uitdaging: de parkeerproblematiek tijdens bezoek- en consultatiemomenten. Door subsidies in te zetten voor een degelijk fietsbeleid, ruilden maar liefst 100 werknemers (die vaak in shiften werken) de auto in voor de fiets. Het ziekenhuis heeft dus een eerste succesvolle modal shift gerealiseerd.

Projectmaatregelen

AZ_Herentals_ookcrx.png
© AZ Herentals

AZ Herentals had 1 doel voor ogen: de auto ontraden en de fiets aanraden. De organisatie ondernam daarom concrete maatregelen:

  • Fietsontsluiting: AZ Elisabeth grenst aan verschillende fietssnelwegen, en legde daarom een fietsverbinding aan van het ziekenhuis naar de fietssnelweg.
  • Aankoop elektrische fietsen: de organisatie kocht met ondersteuning van het Pendelfonds enkele elektrische fietsen aan die verloot werden onder de regelmatige fietsers. Eenmaal op het werk aangekomen, laden fietsers gratis hun elektrische fiets op aan de recent geïnstalleerde oplaadpunten.
  • Aanleg fietsinfrastructuur: de fiets wegzetten? Dat doen de werknemers van het ziekenhuis vandaag in een overdekte en afgesloten fietsenstalling. De bestaande fietsenstalling werd trouwens ook voorzien van extra hekwerk, zodat de fietsen tijdens elke shift veilig staan. Op eigen intiatief werd de fietsenstalling inmiddels voorzien van camerabewaking.
  • Aankoop fietsuitrusting: regent het? Dan dragen de werknemers van AZ Elisabeth fietsregenkledij en fluohesjes. Zo blijven ze fietsen, ook wanneer het druppelt of mistig is.
  • Via een eigen spaarpuntensysteem en een zelf gecreëerde webshop konden de werknemers sparen voor bedrijfseigen voordelen.

 
1 op 3 werknemers neemt de fiets naar het werk

Helpt het om als gezondheidsinstelling fietsen extra in de verf te zetten? Ja: vandaag fietst bijna 1 op 3 werknemers van AZ Elisabeth naar het werk. Dat zijn maar liefst 100 fietsers meer dan enkele jaren geleden. Ook gaan werknemers vaker voor een duurzame combinatie in hun vervoer, en wisselen ze de auto af met de fiets.

Wist u dat ...

Herentals verschillende fietssnelwegen van tientallen kilometers naar bijvoorbeeld Balen en Leopoldsburg telt? En dat de veertiende oproep van het Pendelfonds zich richt op projecten die het gebruik van nabijgelegen fietssnelwegen stimuleren?