DSM Specialty Compounds nv (Envalior)

Hoe maakt u uw werknemers (opnieuw) warm om hun woon-werkverplaatsingen met de fiets te doen? Tijdens de coronapandemie werden grote fietstochten naar en van het werk al snel ingeruild voor verplaatsingen van de ontbijttafel naar het thuisbureau. Ook DSM Specialty Compounds nv, een grote producent van kunststofgranulaten uit Genk, die al jaren inzet op fietsen, zag het aantal afgelegde fietskilometers destijds fel dalen. De organisatie gebruikte de subsidies van het Pendelfonds daarom om met verschillende maatregelen opnieuw 200.000 fietskilometers per jaar te halen.

Projectmaatregelen

Uw mensen (opnieuw) aan het fietsen krijgen? Dat is een totaalplaatje van concrete projectmaatregelen:

  • Fietsvergoeding: met een fietsvergoeding van 0,27 euro per gefietste kilometer moedigt DSM SC nv zijn medewerkers aan om op de fiets te springen. Ook in het verleden loonde dat. Zo werd er tussen september 2018 en augustus 2019 bijna 200.000 kilometer gereden met de fiets, wat toen een recordbedrag van 45.529 euro opleverde voor de vele fietsers.
  • Fietsinfrastructuur: met de subsidie van het Pendelfonds installeerde de organisatie een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen en douches waar werknemers zich na het fietsen kunnen opfrissen.
  • Fietskledij: met veilige fietskleding blijven werknemers 4 seizoenen lang zichtbaar.
  • Hr-systemen: om de fietskilometers per medewerker juist te registreren, voerde de organisatie een tijdsregistratiesysteem in. De hr-afdeling gebruikt die informatie om de hoogte van de fietsvergoeding in de salarisadministratie te verwerken.
  • Fietsleasing: werknemers van de organisatie konden een fiets leasen.

Dien ook een dossier in

Meer gereden fietskilometers

De resultaten van de projectmaatregelen uit het dossier van DSM SC nv zijn vandaag nog niet bekend. Wél zijn er voorspellingen, gebaseerd op voorgaande maatregelen: al tussen 2018 en 2020 wist de organisatie het aantal fietsers te verdubbelen. Zo reden in 2018 40 werknemers met de fiets naar het werk, terwijl de organisatie in 2020 maar liefst 88 fietsers telde. Alle werknemers samen fietsten toen 5680 dagen van en naar het werk. Door in te zetten op extra inspanningen na de coronapandemie, is het meer dan zeker dat het aantal fietsers in de organisatie ook vandaag is gegroeid en dat in de toekomst blijft doen.

Wist u dat …

Werknemers van DSM Specialty Compounds nv het totale aantal gereden fietskilometers van de hele site makkelijk kunnen meevolgen? Aan de ingang van de site hangt een elektronisch lichtbord met daarop onder andere de gefietste kilometers en de uitgespaarde CO2-uitstoot. Een handig communicatiemiddel om je werknemers up-to-date te houden!